Beneficii ale instalării sistemelor BMS și HVAC
BMS (Building Management System) este termenul care definește sistemul de gestiune tehnică și control al unei clădiri. Acest sistem inteligent își propune să vizeze posibilitatea de control a aproape tuturor echipamentelor, dispozitivelor și gadget-urilor instalate într-o clădire, fără a se ține cont neapărat de domeniul de activitate (rezidențial, HoReCa, retail, industrial și comerț).
Scopul vizat al unui astfel de sistem este acela de a eficientiza, optimiza și crește randamentul utilizării și folosirii acestora. De asemenea, reducerea consumului asociat funcționării, precum și asigurarea unor condiții maxime de confort și siguranță, atât pentru persoana care deține acea clădire, cât și pentru angajații care lucrează în ea, sunt alte obiective cheie ale acestui sistem.
Care sunt beneficiile unui sistem BMS integrat?
Dincolo de posibilitatea de a putea gestiona și urmări în permanență dispozitivele și sistemele dintr-o clădire, sistemul BMS își propune să maximizeze gradul de confort al clădirii, iar acest lucru se poate traduce printr-o multitudine de beneficii: reducerea costurilor necesare pentru o funcționare corespunzătoare a clădirii (lumini, încălzire), costurilor de întreținere, și nu numai.
În situații excepționale (cum ar fi incendii, necesitatea ca spațiul să fie avariat, inundații), BMS poate implementa strategii de diminuare a potențialelor pierderi, care ar putea afecta deosebit de mult dinamica respectivei clădiri. Putându-se monitoriza sistemele de prevenire și stingere a incendiilor, orice situație de acest gen poate fi detectată precoce și remediată la fel de rapid.
Ce poate cuprinde un sistem BMS?
În vederea asigurării funcționalității întregii clădiri și a unui spațiu de lucru cât mai eficient, cu randament maximal, un sistem BMS poate integra mai multe tipuri de instalații. Spre exemplu, instalațiile HVAC (de încălzire, ventilație și aer condiționat) sunt esențiale pentru a asigura un cadru și mediu potrivite desfășurării activităților asociate muncii, atât iarna, cât și sezonul cald.
Sistemul de iluminat, grupurile electrogene, sistemul de ascensoare, contorizările, instalațiile de natură sanitară, tablourile de distribuție și tablourile electrice – toate sunt sau ar putea fi parte integrantă a unui sistem BMS complet. Datorită tuturor acestor facilități, va fi asigurată nu doar bunăstarea clădirii, ci și cea a angajaților și, implicit, a bunurilor depozitate în aceasta.
Dincolo de beneficiile deja expuse, un sistem BMS asigură eficiența energetică, reducând toate costurile asociate consumului energetic (implicit, economiile pot fi redirecționate specific într-un alt obiectiv de afaceri). Personalul de mentenanță nu va mai fi necesar, întrucât sistemul va asigura întreținerea optimă a dispozitivelor, datorită funcțiilor de monitorizare și alarmare.
Sistemul asigură control total asupra clădirii, atât din interior, cât și din exterior, în primul rând datorită accesului de la distanță. Primirea, în timp real, a informațiilor este esențială în cazul în care este necesară intervenția umană cât mai rapidă. Implicit, sistemul crește valoarea spațiului deținut, și identifică și analizează vârfurile de consum asociate cheltuielilor mult prea mari.
În cele din urmă, eficiența unui astfel de sistem se traduce prin asigurarea unui loc sigur, unde activitățile se pot desfășura în condiții maxime de bunăstare și eficiență. Randamentul este mult potențat datorită versatilității sistemului, posibilității de a identifica precoce posibilele situații nedorite și neplăcute care ar putea apărea, în vederea asigurării unei dinamici permanente.